Nordkorea har udført store cryptocurrency hacks for at omgå økonomiske sanktioner, ifølge en rapport fra FN’s Sikkerhedsråds ekspertpanel.

Nikkei Asian Review, som har opnået rapporten, rapporterede fredag, at dette er første gang panelet har detaljeret Nordkoreas ulovlige krypto aktiviteter.

Landet har haft alvorlige økonomiske sanktioner pålagt over sine atom- og missilprogrammer, som har påvirket sin eksport af kul og dermed dens valutaindtjening, ifølge Nikkei.

Cryptocurrencies, panelet sagde, giver regimet “flere måder at unddrage sig sanktioner, da de er sværere at spore, kan vaskes mange gange og er uafhængige af regeringens regulering.” Det mistenker også, at Nordkorea bruger blockchain-teknologi for at undgå at være spores.

Panelet anslår, at Nordkorea gennemførte vellykkede angreb på asiatiske cryptocurrency-børser mindst fem gange mellem januar 2017 og september 2018 med tab på i alt 571 millioner dollars.

Den samme figur blev også rapporteret af cybersecurity vendor Group-IB i oktober sidste år, hvilket tilskrivede tabene til Nordkoreas berygtede hackinggruppe, Lazarus. Gruppen lykkedes at stjæle cryptocurrency gennem 14 hacks på krypto børser, siger firmaet.

I februar 2018 tilskrev Sydkoreas National Intelligence Service (NIS) tyveri af titusindvis af dollars i krypto aktiver i 2017 til nordkoreanske hackere.

Panelet anbefalede, at FN-medlemslande “forbedrer deres evne til at fremme en robust informations udveksling om cyberangrebene i Den Demokratiske Folkerepublik Korea med andre regeringer og med deres egne finansielle institutioner” for at identificere og forebygge sådanne angreb.

Rapporten vil snart blive formelt indsendt til Sikkerhedsrådet, sagde Nikkei.