Den russiske statsejede gasgigant Gazprom kan snart begynde at bruge blockchain til at udføre og overvåge forretnings kontrakter.

Firmaets administrerende direktør, Alexey Miller, meddelte nyheden på et møde med den russiske premierminister Dmitry Medvedev om onsdagen, idet Gazprom nu er “klar til at begynde at implementere processen” med at digitalisere gasforsyningsporcessen ved hjælp af distribueret ledgerteknologi i sin drift.

Miller forklarede, at vi sammen med den statsejede Gazprombank (et Gazprom-datterselskab og Ruslands tredje største bank) “har udviklet en prototype af en teknologisk platform til at automatisere processen med indgåelse, overvågning og gennemførelse af kontrakter. Dette system giver også mulighed for automatiseret arbitrage og beregning af betalinger for gas. “

Systemet er tilgængeligt af alle involverede parter og er “fuldt beskyttet” mod manipulation og u-autoriserede ændringer, sagde han.

Gazprom vil i første omgang begynde at arbejde med “store” industrielle forbrugere at implementere blokchain baserede automatiserede processer, sagde den administrerende direktør.

Statsministeren var positiv i sit svar og sagde, at blockchain-teknologien har en “lovende” fremtid i den russiske økonomi, såvel som i aktiviteterne i virksomheder som Gazprom.

Gazprom har i nogen tid eksperimenteret med blockchain teknologi. I sidste sommer implementerede flyselskabet Gazpromneft-Aero blockchain og intelligente kontraktteknologier til at automatisere planlægnings- og regnskabs processer i brændstofforsyninger.

Et andet datterselskab, Gazprom Neft, den tredjestørste olieproducent i Rusland, begyndte at teste blockchain for at forbedre logistik og indkøbs forvaltning i februar 2018. To måneder senere sagde Gazprombank, at det overvejede at lade sine velhavende kunder handle med krypto aktiver, selvom der ikke blev givet konkrete detaljer på det tidspunkt.