Multinational bankfirma Standard Chartered er i færd med at samarbejde med den økonomiske arm af manufacturing giant Siemens for en pilotordning, der sætter bankgarantier for handels finansiering på en blockchain.

Ifølge en rapport fra IBS Intelligence er indsatsen – som også omfatter assistance fra digital leder selskab TradeIX – rettet mod at bevæge processen fra den traditionelle papirintensive proces og fuldt ud digitalisere bankgarantiudsetdelsen fra ende til slut ved hjælp af automatiserede smarte kontrakter.

Bygget med blockchain-opstart R3’s open-source Corda platform med et applikationslag fra TradeIX, vil den “industridefinerede løsning omdanne den måde, hvorpå garantier udstedes og behandles”, siger Motasim Iqbal, chef for transaktions banken UAE på Standard Chartered.

Hvis piloten viser sig vellykket, vil det give virksomheder som Siemens mulighed for at bringe nye effektiviteten til store kunder, digitalisere garantiudstedelse, ændringer og krav ifølge rapporten.

Michael Bueker, Chief Financial Officer i Siemens, forudsagde, at integrering af blockchain trade finance-løsningen i virksomhedens daglige drift ville “strømline vores processer og gøre vores handelsfinansieringsaktiviteter mere glatte, hurtigere og mere effektive.”

Lanceret i marts forventes forsøget afsluttet senere i 2018. Dette er ikke den første foray af Standard Chartered i blockchain-rummet: Faktisk så langt tilbage som i 2015 tog banken potentialet for teknologien i handels finansiering.

I årenes løb har den påbegyndt forskellige forsøgs- og udviklings partnerskaber, senest som bankpartner for en blockchain-baseret pengeoverførsel, der blev lanceret af Ant Financial, betalings selskabet for den kinesiske e-handels gigant Alibaba. På samme måde som kreditbreve udstedes bankgarantier af udlåns institutter som et løfte om, at forpligtelser fra en debitor vil blive opfyldt.